Főoldalra Főoldalra

Lendvai Györgyi - 2011. június 14. 14:52

Idegenforgalmi szakmenedzser képzés tájékoztató

IDEGENFORGALMI SZAKMENEDZSER

 

OKJ: 55 812 01 0010 55 01

 

 

Az idegenforgalmi szakmenedzser szak a Budapesti Gazdasági Főiskola Idegenforgalmi Intézete által akkreditált 2 éves felsőfokú OKJ képzés.


 

A képzés célja olyan legalább egy idegen nyelven beszélő, felsőfokú szakképesítéssel rendelkező szakemberek képzése, akik kis- és közepes méretű vendéglátó és idegenforgalmi tevékenységet folytató gazdálkodó egységek vezetőjeként, nagyvállalkozásoknál közép- és felsővezető mellett vendéglátó és idegenforgalmi szakmai feladatokat, szervező, gazdálkodó és lebonyolító tevékenységet képesek ellátni; rendelkeznek az idegenforgalmi és vendéglátó szolgáltatás és termék, a turisztikai piac makro-, és mikro-szintű ismeretével, a szolgáltatás attitűd megkövetelte személyes és társas kompetenciákkal.


 

Az idegenforgalmi szakmenedzsernek rendelkeznie kell az általános vállalkozási, gazdasági (ezen belül elsősorban a kisvállalkozási) jogi, kommunikációs, pszichológiai, számítástechnikai, számviteli és adminisztrációs, pénzügyi és adózási, humán, valamint marketing ismeretekkel, készségekkel.


 

Az elsajátított tudásanyag birtokában a végzett diákoknak képessé kell válnia munkakörétől és a vállalkozás (utazási iroda, kereskedelmi szálláshely) profiljától függően:

vezetőként egy egység irányítására; középvezetőként, vállalkozás menedzsmentjének tagjaként az idegenforgalmi tevékenység szervezésében, ellenőrzésében, értékelésében, gazdálkodó, szolgáltató tevékenységében, egy kisebb vállalkozás célkitűzéseinek, stratégiájának kidolgozására; illetve az ebben való közreműködésre, részvételre a felső vezetői döntések előkészítésében, illetve középvezetői és felelős ügyintézői szinten a döntések meghozatalában, a vendégközpontú és ugyanakkor az eredményes gazdálkodáshoz nélkülözhetetlen menedzseri szemléletre, szakmai aktivitásra, kreativitásra, az új iránti érzékenységre, racionális kockázatvállalásra, az összefüggésekben gondolkozó, az idegenforgalmi piac viszonyai s általában a gazdálkodás keretei közötti eligazodásra.


 

Munkakörétől függően rendelkezzen az adott egység működtetéséhez, a beosztott munkavállalók szervezéséhez és irányításához, a külső – partneri – kapcsolatok alakításához, az értékelési módszerek fejlesztéséhez, az adózási, pénzügyi, számviteli kötelezettségek teljesítéséhez, valamint az ezekkel összefüggő tevékenységek fejlesztését szolgáló koncepciók kialakításához és megvalósításához szükséges felkészültséggel.


 

 

 

 

A következő idegenforgalmi egységekben dolgozhatsz a szakképesítés megszerzése után:

 

utazásszervező és utazásközvetítő vállalkozásokban;

utazási irodákban, utazási ügynökségeknél;

idegenforgalmi szálláshelyeken;

idegenforgalmi hivatalokban;

szabadidőközpontokban;

egyéb idegenforgalmi szolgáltató vállalkozásokban (pl. teniszklub, Kongresszusi Központ);

a turizmus koordinálásával is foglalkozó egyéb szervezetekben (pl. helyi és megyei önkormányzatok, kamarák, helyi és regionális információs hálózatok).


 

A képzés modulrendszerű, ami azt jelenti, hogy a tantárgyak helyett modulok szerepelnek, amelyek több tárgyat is összefognak.

Az első félév az alapozás időszaka, amikor általános gyakorlati közgazdasági és idegenforgalmi alapismeretekre tehetsz szert.


Szakmai kiránduláson; az iskolai témahét keretén belül különböző intézménylátogatásokon, kulturális és szabadidős programokon veszel részt.


A szakismereti képzés időszaka a második, harmadik és negyedik félév.


 

Érintett modulok a két év során:

Ügyviteli, munkaerőpiaci ismeretek, álláskeresési technikák alkalmazása (2655-06)

Szakmai kommunikációs tevékenység (2656-06)

Informatikai és gazdasági szakmai idegennyelv (2657-06)

Vállalkozások menedzselése (2658-06)

Az idegenforgalom rendszerének vizsgálata (2356-06)

Kialakítja és hasznosítja az idegenforgalmi vállalkozások termékeit (2357-06)

Együttműködés a térségi turizmusban (2358-06)

Az idegenforgalmi vállalkozások hatékony működtetése + Szabadidő programszervező specializáció tantárgyai (2359-06)


 

Intézményünkben a szabadidő–programszervező szakirányt indítjuk, amelynek keretében a következő tantárgyakat tanítjuk:

Szabadidő elmélet és intézményrendszer

Szabadidő szociológia

Programszervezés

Animáció

Szabadidős termékmarketing

Szabadidős menedzsment és gazdálkodás


 

Plusz szolgáltatásként számos szakmai kirándulást, programot szervezünk (például: animációs kirándulás, 2 napos szakmai osztálykirándulás, TémaHét szakmai látogatásai különböző idegenforgalmi és szabadidős létesítményekbe), hogy a szabadidő-szervezés és – lebonyolítás elméleti ismereteit a gyakorlatban is elsajátíthasd.


 

A szakképzés keretében a nyelvtanulás angol nyelven történik. A nyelvórákon az általános nyelvtanulás mellett, gazdasági szakmai nyelvet és idegenforgalmi szakmai nyelvet is tanulhatsz.


 

Ha a szakképesítés megszerzése után nem akarsz elhelyezkedni, akkor az adott feltételeket teljesítve továbbtanulhatsz a Budapesti Gazdasági Főiskola Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Karán Turizmus-Vendéglátás alapszakon, az idegenforgalom és szálloda szakirányon az államilag finanszírozott, vagy ha a felvételi pontszámod kevesebb, a költségtérítéses képzésen.

A felvételi pontszám számítása a mindenkori felvételi tájékoztatóban megadottaknak megfelelően történik. Ehhez azonban hozzáadódik az idegenforgalmi szakmenedzser szakképesítés megszerzéséből adódó plusz 24 pont, illetve az időközben megszerzett nyelvvizsga is jelentős mértékben növelheti felvételi esélyeidet.

A főiskola a Közgazdasági Politechnikumban elsajátított modulok egy részét beszámítja a tanulmányokba, ezért bizonyos tantárgyakból nem kell vizsgát tenni. Továbbtanulás esetén a hallgató egyéni kredit beszámítással élhet, melynek mértéke minimum 30, maximum 60 kredit.


 

A képzés négy félévből áll, a második félévet követő nyári időszakban és a harmadik félév elején szakmai gyakorlatot kell eltölteni egy gyakorlati helyen. Ez 560 órás (14 hetes) kötelező szakmai gyakorlatot jelent.


 

A szakmai záróvizsga az OKJ szakmai vizsga követelmények előírása szerint a 8 modulban előírt szóbeli, írásbeli és gyakorlati vizsgák követelményei szerint történik.


 

A képzés ideje alatt megszerezhető egyéb képesítések:

ECDL bizonyítvány

Középfokú „C” típusú, szakmai nyelvvel bővített nyelvvizsga


 

Jelentkezés feltételei:

 • Érettségi vizsga
 • A képzés első szakma megszerzése esetén ingyenes 22 éves korig, ha a 22 éves kort a jelentkezés évében tölti be a jelentkező. Ha az általános iskola első évfolyamát a 7. életévében kezdte meg a tanuló, akkor abban az évben kezdheti utoljára a tanévet, amelyikben a 23. életévét betölti.
 • Eredményes nyelvi szintfelmérés (a szintfelmérés a beiratkozást követően várható)

Jelentkezés módja:

Jelentkezés e-mailben, személyesen, illetve postai úton.

Képzés felelős: Lendvai Györgyi

29 hozzászólás:

 1. Pálfi Freya M.
  2013. február 24. 13:20

  Tisztelt hölgyem/uram!
  A következő szeptemberben induló képzésre szeretnék jelentkezni. A kérdéseim azok, hogy a képzést külföldön is elfogadják-e? A képzés csak nappali szakon indul, vagy várható esti, ill. levelező képzés is?
  Köszönettel:
  Pálfi Freya

  [Válasz]

  Máytás Mercédesz
  2013. április 3. 18:17

  Tisztelt Hölgyem!
  Azt szeretném kérdezni hogy a turisztika szervező és értékesítő ingyenes okj-s képzésre ide lehet-e jelentkezni, és ha igen akkor azt hogyan kivitelezhetem?

  [Válasz]

  Lendvai Györgyi
  2013. február 25. 09:22

  Kedves Érdeklődő!
  A következő tanévben már nem tudjuk ezt a képzést elindítani az új szakképzési törvény alapján, így javaslom, hogy a BGF-hez forduljon tájékoztatásért!
  Üdvözlettel: Lendvai Györgyi

  [Válasz]

 2. Kiraly Balazs
  2012. szeptember 28. 10:43

  Kedves Erzsebet!

  Erdeklodnek, hogy az idegenforgalmi szakmenedzser kepesites megfelele-e ahhoz, valaki utazasi irodat mukodtessen. Ertem ezalatt, hogy szukseges-e meg mas alkalmazottakat felvenni pl utazasszervezo kepesitessel, vagy onmagaban elegendo ez a kepzes a teljes feladatkorhoz.

  Udvozlettel,
  Kiraly Balazs

  [Válasz]

 3. Bán Brigitta
  2012. augusztus 1. 17:43

  Tisztelt Lendvai Györgyi!
  Azt szeretném kérdezni, hogy a szakmai gyakorlatot az idegenforgalmi szakmenedzser képzésnél az iskola biztosítja, vagy a tanulónak kell keresni helyet a szakmai gyakorlat elvégzésére?

  Üdvözlettel:
  Bán Brigitta

  [Válasz]

  Lendvai Györgyi
  2012. augusztus 2. 10:05

  Kedves Brigitta!
  Az idegenforgalmi szakmenedzser képzésnél a szakmai gyakorlat helyszínét a tanulónak kell keresni, de igény esetén segítséget tudunk nyújtani.
  Üdvözlettel: Lendvai Györgyi

  [Válasz]

 4. skriszti92
  2012. július 26. 11:19

  Tisztelt Lendvai Györgyi!

  Szeretném megkérdezni,hogy a tandíjmentes képzésen egyéb hozzájárulást, támogatást kell-e fizetni ? Vizsgadíj van-e?
  A tankönyvek az iskola által biztosítottak, vagy megvásárolandók és körülbelül mennyibe kerülnek?
  Diákigazolvány igénylésére van-e lehetőség?
  Köszönettel: Sánta Krisztina

  [Válasz]

  Lendvai Györgyi
  2012. július 26. 11:47

  Kedves Krisztina!
  Nem kérünk egyéb támogatást, hozzájárulást. A szakképzésben az első szakmai vizsga ingyenes, tehát sikeres vizsga esetén a vizsga sem jár többletköltséggel. Az adott tantárgyakhoz tartozó tananyagokat tanáraink ismertetik az első órákon. Diákjaink részben megvásárolják ezeket, részben elektronikus formában hozzájutnak, tanári prezentációs anyagokat használnak. Tapasztalataink szerint tanulóink igyekeznek ezt megoldani költségkímélő módon.
  Diákigazolvány igénylésére természetesen van mód.

  Üdvözlettel: Lendvai Györgyi

  [Válasz]

 5. Fanni
  2012. július 2. 11:35

  Tisztelt Lendvai Györgyi!

  Érdeklődnék, hogyan lehet jelentkezni. Mit kell elküldenem e-mailben, hogy jelentkezésem érvényes legyen.

  Köszönettel:
  Mikulai Fanni

  [Válasz]

  Lendvai Györgyi
  2012. július 2. 13:55

  Kedves Fanni!
  Regisztráltuk jelentkezését, így jelentkezése innentől kezdve érvényes. Hamarosan küldünk egy részletes tájákoztatást a szeptemberi évkezdéssel és beíratkozással kapcsolatban.
  Üdvözlettel: Lendvai Györgyi

  [Válasz]

 6. skriszti92
  2012. június 29. 16:37

  Tisztelt Lendvai Gyöngyi!

  Azt szeretném megtudni az okj -s idegenforgalmi szakmenedzser képzésükről, hogy mikor van a beiratkozás, és akkor kell bemutatnom az érettségi bizonyítványom, vagy előre kell küldeni postán a másolatát? Továbbá a képzés költségeiről szeretnék még tájékoztatást kérni.

  Köszönettel : Sánta Krisztina

  [Válasz]

  Lendvai Györgyi
  2012. július 1. 21:03

  Kedves Krisztina!
  Elég szeptemberben a beíratkozáskor a bizonyítványát bemutatni. A képzés térítésmentes, amennyiben még nem töltötte be a képzés megkezdésééig a 23. életévét. Hamarosan küldjük a szeptemberi évkezdéssel és beíratkozással kapcsolatos információkat.
  Üdvözlettel: Lendvai Györgyi

  [Válasz]

 7. Pótfi Fanni
  2012. június 25. 22:39

  Tisztelt Gonda Erzsébet!
  A budapesti idegenforgalmi szakmenedzser képzés milyen címen lesz elérhető?

  [Válasz]

  Lendvai Györgyi
  2012. június 26. 09:46

  Kedves Fanni!
  Amennyiben a kérdés arra vonatkozik, hogy milyen helyszínen folyik a képzés, akkor a válasz a követrkező: 1094 Budapest, Balázs Béla utca 18.
  Ha bármilyen egyéb kérdése van, várjuk tovább jelentkezését.
  Üdvözlettel: Lendvai Györgyi

  [Válasz]

 8. Horváth Krisztina
  2012. június 22. 14:02

  Tisztelt Gonda Erzsébet!

  Szeretnék jelentkezni az Idegenforgalmi Szakmenedzser szakra.
  Érdeklődnék, amennyiben nem sikerül letennem időben a szakmai nyelvvizsgát, attól záróvizsgázhatok, és írhatok szakdolgozatot? Vagy nem? Tehát ha sikeresen teljesítettem a két évet, de a nyelvvizsgám nem lenne meg.
  Válaszát előre is köszönöm: Horváth Krisztina

  [Válasz]

  Lendvai Györgyi
  2012. június 26. 09:37

  Kedves Krisztina!
  Regisztráltuk jelentkezését, hamarosan küldjük az évkezdéssel kapcsolatos információkat.

  Válasz a kérdésére:
  A képzés elvégzésének nem feltétele egy szakmai nyelvvizsga letétele, ugyanakkor van idegen nyelvi követelménye. A BGF akkreditált képzéséről van szó, ezért az idegen nyelvből a 4. félévben a BGF végez egy mérést, egy vizsgát a belső tanárok részvételével.
  Ez a vizsga követelményében elmarad a nyelvizsgaközpontokban szervezett szakmai nyelvizsgáktól, hallgatóinknak nem szokott problémát okozni.

  Jó pihenést a nyárra!
  Üdvözlettel: Lendvai Györgyi

  [Válasz]

 9. K.Mónika
  2012. március 18. 17:30

  Tisztelt Gonda Erzsébet!

  Érdeklődni szeretnék, hogy az idegenforgalmi szakmenedzser képzésre milyen úton lehet jelentkezni. 24 éves vagyok, májusban szerzek egy szakmát,azzal az a képzés lezárul és szeretném szeptembertől elkezdeni ezt a képzést. Szeretném megkérdezni milyen költségekkel járna a képzés, milyen formában indul a képzés ( nappali, esti, levelező ) illetve pontosan milyen címen lehet jelentkezni, mivel ezen az oldalon látom a képzés leírását, de a Budapesti Gazdasági Főiskola indítja majd a szakot. Továbbá szeretném megkérdezni, milyen e-mail címen tudnám esetleg megkeresni Önt, hogy a további esedékes kérdésekben segítségét tudjam kérni.
  Köszönöm előre is a segítségét.
  Tisztelettel: K. Mónika

  [Válasz]

  Lendvai Györgyi
  2012. március 22. 12:09

  Kedves Mónika!
  Nálunk iskolarendszerű nappali képzésre lehet jelentkezni, amire 23 éves korig lehet jelentkezni. A titkar@poli.hu e-mail címre érkező kérdéseket továbbítják nekem, erre az e-mail címre írjon nyugodtan.
  Üdvözlettel: Lendvai Györgyi

  [Válasz]

 10. Lőrincz Viktória
  2012. február 24. 23:42

  Tisztelt Gonda Erzsébet!
  Érdeklődnék, hogy lesz-e valamikor nyílt nap az iskolában, amikor személyesen is tájékoztatást kaphatnék, valamint megtekinthetném az iskolát.
  Köszönettel: Viktória

  [Válasz]

  Lendvai Györgyi
  2012. február 27. 20:56

  Kedves Viktória!
  Szívesen megmutatom az iskolát, és válaszolok a kérdéseire egy előzetes időpont egyeztetés után. Várom jelentkezését!
  Üdvözlettel: Lendvai Györgyi

  [Válasz]

 11. Hojnyák Ádám
  2012. február 20. 16:15

  Tisztelt Gonda Erzsébet!
  Érdeklődni szeretnék, hogy 2012. februári kezdéssel /keresztféléves/ idegenforgalmi szakmenedzser szak indul-e. Milyen képzések indulnak februártól?
  Tisztelettel: Hojnyák Ádám

  [Válasz]

  Lendvai Györgyi
  2012. február 21. 08:38

  Kedves Ádám!
  Tájékoztatom, hogy nálunk keresztféléves képzések nem indulnak. Szeptemberben indítunk legközelebb idegenforgalmi szakmenedzser, sportszervező menedzser, sportedző és fitness-welllness asszisztensi képzéseket.
  Várjuk jelentkezését!
  Üdvözlettel: Lendvai Györgyi

  [Válasz]

 12. Magyar Nelli
  2011. október 3. 10:38

  Tisztelt Gonda Erzsébet!
  Érdeklődni szeretnék hogy lehet-e még jelentkezni a képzésre?
  Tisztelettel:
  Magyar Nelli

  [Válasz]

 13. Rückert Dániel
  2011. augusztus 16. 14:27

  Tisztelt Gonda Erzsébet!

  Az iránt érdeklődöm, hogy a jelentkezési lapon megemlített kollégiumi elhelyezéssel kapcsolatban mikor várható további felvilágosítás, illetve hol tudnék többet megtudni róla?

  Tisztelettel:
  Rückert Dániel

  [Válasz]

  Gonda Erzsébet
  2011. augusztus 16. 21:37

  Kedves Dániel!

  Kérlek, vedd fel a kapcsolatot a titkársággal a kollégiumi elhelyezéssel kapcsolatban! A titkárságon megadnak több kollégium elérhetőségét, amelyből ki tudod majd választani a számodra megfelelőt.

  Üdvözlettel:

  Gonda Erzsébet

  [Válasz]

 14. Ayoub Ahmed
  2011. augusztus 10. 12:19

  Tisztelt Gonda Erzsébet!
  Az lenne nekem a kérdésem, hogy egyáltalán nincsenek-e befizetendő díjak? Illetve, a tankönyvek mennyibe kerülnek az idegenforgalmi szakmenedzser képzésen.
  Tisztelettel,
  Ayoub Ahmed

  [Válasz]

  Gonda Erzsébet
  2011. augusztus 10. 20:04

  Kedves Érdeklődő!

  A képzéseinken nincs plusz szolgáltatási díj és regisztrációs díj sem.
  A jegyzetek, tankönyvek összegét csak becsülve tudom mondani, ami kb. 10000 Ft félévente. A tanárok minden félév elején nyilvánossá teszik a szükséges jegyzetek listáját.

  Üdvözlettel:

  Gonda Erzsébet

  [Válasz]

 15. Klincsik Judit
  2011. augusztus 3. 18:05

  Tisztelt Gonda Erzsébet!
  Érdeklődni szeretnék, hogy az idegenforgalmi szakmenedzser képzésre lehet-e még jelentkezni államilag finanszírozott helyre vagy már csak a költség térítéses van?

  Köszönöm Klincsik Judit

  [Válasz]

  Gonda Erzsébet
  2011. augusztus 4. 10:14

  Kedves Judit!

  Várjuk a jelentkezéseket az idegenforgalmi szakmenedzser szakra. A képzés ingyenes, regisztrációs díj és plusz szolgáltatási díj sincs. A honlapunkon megtalálható a letölthető jelentkezési lap, amit e-mailen, postai úton vagy személyesen tudsz eljuttatni az iskolába, illetve a http://www.poli.hu honlapon online regiszrációval is jelentkezhetsz.

  Üdvözlettel:

  Gonda Erzsébet
  képzés felelős

  [Válasz]

Szólj hozzá!