Poli




Tolerancia nap

2015. március 27-én (pénteken) lesz az idei Tolerancia nap az iskolában. A Tolerancia nap programjának célja az előítéletes és a sztereotip gondolkodás mérséklése, a „másságok”, a hátrányos helyzetűek, a kisebbségek megismerése, a róluk való párbeszéd, illetve az elfogadottságuk növelése. Mindezt tartalmas beszélgetések, egy-egy társadalmi problémát több látószögből megvilágító foglalkozások, előadások keretében próbáljuk elérni.

 

Tolerancia nap:

  • érkezés: 09:00
  • nap vége: 13:15

Program:

  • 09:15-10:45 – 1. sáv
  • 11:00-12:30 – 2. sáv
  • 12:45 – 13:15 – osztályidő, Tolerancia nap lezárása
  • 13:15-től – ebéd

További információ a szervezőktől:

  • Surányi Anna (sanna[kukac]poli.hu)
  • Melles Éva (meva[kukac]poli.hu)

I. SÁV 9:15-10:45

 

1. Menedék Egyesület_bevándorlók és elvándorlók
A foglalkozás célja a bevándorlók, menekültek helyzetének megismerése. A foglalkozás során egy fogalomtérkép készítésével, illetve kiscsoportos, kreatív feladatokon keresztül dolgozzuk fel a migráció témáját (hangsúlyt helyezve a menekültügyre). A témához kapcsolódóan egy rövidfilmet nézünk meg, amelyet közös beszélgetés követ.
A foglakozást vezetik a Menedék – Migránsokat Segítő Egyesület képviselői: Hetzer Kata és Barcza Ildi

2. Gettóséta_15 év feletti korosztály számára>>külső helyszíni program
Egy 60 perces séta alatt megismerkedhetsz a 7. kerület ismert és kevésbé ismert zugaival, melyek a második világháború alatti embermentés emlékét tartják fenn. A foglalkozás alatt háttér-információkkal gazdagodhatsz a huszadik század történelméről, azon belül is főleg a második világháború eseményeiről, illetve az ember- mentés bonyolult folyamatáról. A cél, hogy a végére betekintést nyerj a kevésbé ismert tényekről és történetekről, Raoul Wallenbergről és társairól.
A sétát vezeti: Surányi Ráchel szociológus, a SZIA önkéntese

3. A Város Mindenkié hajléktalan érdekvédelmi csoport
Az előadás első felében interaktív beszélgetés keretében meséli el több meghívott hajléktalan ember az élettörténetét, majd egy aktivista beszél a munkájáról. A második részben egy érzékenyítő szituációs társasjátékba vonunk be néhány diákot, amit a többiek pedig nézőként élvezhetnek.

4. Auróra_civil élet Budapesten_10-13. évfolyam számára, aktivistáknak ajánlott>>külső helyszíni program
Előadás az Auróra közösségi ház céljairól, működéséről, programjairól, önkéntes-rendszerről, a házban dolgozó civil szervezetekről.
A foglalkozás szervezője: Horváth Judit, Auróra

5. Uccu_ Roma Informális Oktatási Alapítvány
Az Uccu Alapítvány az informális oktatás eszközeire épülő, interaktív foglalkozásával igyekszik a diákok roma társadalommal kapcsolatos tudását bővíteni. A roma és nem roma fiatalok közötti személyes találkozás és kapcsolat erejével igyekszik csökkenteni az előítéleteket a cigánysággal szemben.
A foglalkozást vezetik az Uccu Roma Informális Oktatási Alapítvány képviselői.

6. Mecsetlátogatás_betekintés a Magyar Iszlám Közösség életébe>>külső helyszíni program
Látogatás egy budapesti muszlim imaházba, ismerkedés annak közösségével, működésével.
A foglalkozást vezeti: Fakó Istvánné, Magyar Iszlám Közösség

7. Élet a börtön után_16 év feletti korosztály számára
Beszélgetés bűnelkövető fiatalokkal, akik már voltak totálisan zárt intézetben (börtön). A témák között szerepel a „megcsúszás”, a „bebukás” (börtönbe kerülés), a börtön világa, túlélési stratégiák, motivációk, jövőtervezés, újrakezdés, annak nehézségei, a büntetett előélet hátrányai, segítség lehetőségei és annak elfogadása, illetve a változások és azok kezelése, döntések és felelősség kérdésköre.
A beszélgetést vezetik: a Váltó-sáv Alapítvány képviselői (két szabadult fiatal és két segítő szakember)

8. Magyar Helsinki Bizottság
A Magyar Helsinki Bizottság figyelemmel kíséri a nemzetközi emberi jogi dokumentumokban biztosított emberi jogok magyarországi érvényesülését, és a közvélemény tájékoztatása mellett jogi segítséget nyújt mindazoknak, akik a bizottság tevékenységi körébe tartozó jogsérelemmel fordulnak hozzá. A foglalkozás során érdekes jogi eseteket járunk körül.
A beszélgetést vezeti: Győző Gábor ( jogász)

9. Önismeret kicsiknek_a multikultúra fakultáció programja_13-15 éves korosztály számára
A tolerancia másokról szól, és ahhoz, hogy a mások iránti empátiát fejlesszük magunkban, első sorban saját magunkat kell megismerni. Ebben fogok egy kezdő lépést nyújtani az informális oktatás eszközeivel és játékos feladatokkal.
A foglalkozást vezeti: Féniász Vera (HaRibo)

10. Kultúrfőzés_ismerkedés a közel-keleti konyhával
حُمُّص بطحينة és تبولة‎ készítése.
Séf: Kocsis Márta, kukta: Bukovics Isti

11. Amnesty International
Az Amnesty International munkáját, az emberi jogok szemléletét és átfogó tartalmát mutatjuk be. A foglalkozás során drámapedagógiai módszerekkel, vetítéssel, beszélgetéssel érzékenyítjük a diákokat.
A foglalkozást vezeti: Pénzes Judit

12. Menekültek, bevándorlók
Iráni és roma fiatalok, valamint egy dokumentumfilm segítségével a menekültek, bevándorlók problémáit ismerhetitek meg.
A foglalkozás szervezője: Czingel Szilvia

13. Emberek és istenek_filmvetítés_16 év feletti korosztály számára
A film a 90-es években játszódik egy kis algériai hegyi faluban. Nyolc francia ciszterci szerzetes él itt együtt a helyi muszlimokkal, egészen addig békességben, míg fundamentalista szélsőségesek meg nem támadják a falut.

14. Melegség és megismerés
Beszélgetés, vita a melegségről. Interaktív érzékenyítő gyakorlatok.
Közreműködik: a Labrisz Leszbikus Egyesület és Szimpozion Egyesület képviselői

15. Tudatos állampolgárság_13-15 éves korosztály számára
Interaktív óriás társasjáték emberi jogokról és a tudatos állampolgárságról.
A foglalkozást vezetik: Miklósi Gábor (DéjàVu) és Máthé Zsófi (MannA)

16. Szívdobbanás
A Szívdobbanás elnevezésű interaktív prevenciós foglalkozás célja, hogy megismerkedjenek a fiatalok a párkapcsolati erőszak figyelmeztető jeleivel, és azzal, hogy hogyan lehet egymást támogatni.
Közreműködnek: a NANE Egyesület képviselői

17. Fehér kard_filmvetítés_14 év feletti korosztály számára
A dokumentumfilm főszereplője a világ egyetlen vak, fekete öves aikido-mestere. Az életvidám fiatalember egy betegség következtében fokozatosan elveszítette látását, de ez nem vette el életerejét és küzdőszellemét. Egy alkalommal megtámadták az utcán, azonban korábbi karate-tanulmányainak köszönhetően elhárította a támadást. Az esetet követően elhatározta, hogy megtanulja megvédeni magát.
A program szervezője: Imre Gergő (MannA)

18. Történelmi traumák_7-9. évfolyam számára
Rendkívüli történelemóra. Kik azok a pirézek? Hogyan lesz az egyszerű kiközösítésből népirtás? Kicsit töri, kicsit szociológia, kicsit pszichológia, de elsősorban egy interaktív játék és beszélgetés lesz.
Közreműködnek a Közös Halmaz Alapítvány képviselői: Donner Andrea, Varga Sára

II. SÁV 11:00-12:30

 

19. Uccu_ VIII. kerületi séta >>külső helyszíni program
A Népszínház utcán a Teleki tér felé sétálva igyekszünk bemutatni a kerület szocio-kulturális, történelmi és építészeti érdekességeit. Személyesen találkozhatunk és beszélgethetünk a kerületben élőkkel, például egy idős prímás bácsival, aki saját élmények segítségével mutatja be foglalkozását, illetve a kerületet. A sétát az Uccu alapítvány roma önkéntesei vezetik, akik a kerülethez való személyes kötődésük következtében szintén sok személyes adalékkal töltik meg a sétát.
A foglalkozást vezetik az Uccu Roma Informális Oktatási Alapítvány képviselői

20. Digitális függőségek
Kutatások eredményeiből kiindulva egy interaktív előadás keretében megvitatjuk az egyik legérdekesebb, legújabb kori „függőséget”, a kütyü mániát. Baj-e, ha sokat nyomkodom a telómat, vagy órákat X-boxozom, netán megállás nélkül nézem a sorozatokat, és közben lógok a neten? Honnantól függőség, és mit lehet tenni? Okos telefonosok és ipad-esek ne kíméljenek, mindenki hozza az okosát!
A beszélgetést vezeti: Márványkövi Ferenc (szociológus)

21. Hastánc
Táncoktatás. Rövid bemelegítés után mozdulatok, illetve egy mozdulatsor megtanítása. A hastáncon keresztül ismerkedés a keleti kultúrákkal.
Tánctanár: Sarkadi Eszter Mirka

22. Légy te a bíró!
Etikai, morális dilemmákkal kapcsolatos vita és a zsidó vallásjog válaszai. Mindenki jöjjön, aki szeret vitatkozni!
A beszélgetést vezeti: Fritz Zsuzsa (Mazs Alapítvány/Szarvasi Nemzetközi Zsidó Ifjúsági Tábor – Bálint Ház)

23. Látogatás Afrikába_(15-16 éves korosztály számára)
Lángh Júlia író, újságíró. 1977-től Párizsban élt, majd a nyolcvanas évek közepétől a Szabad Európa Rádió munkatársa volt. A 90-es években kétszer is élt és dolgozott Afrikában: egy bozótfaluban óvodát alapított, illetve mozgássérülteket tanított rádiózásra. Ezekről a „kalandjairól” (amelyekről két könyvet is írt) fog mesélni.
Előadó: Lángh Júlia (író, újságíró)

24. Holokauszt Emlékközpont_16 év feletti korosztály számára>>külső helyszíni program
A Holokauszt Emlékközpont állandó kiállítása az egyik legmodernebb és leginteraktívabb kiállítás, amelyet ma magyar múzeumokban látni lehet. Jelentős multimédia tartalommal, érintőképernyős számítógépek segítségével, eredeti dokumentumok és tárgyak bemutatásával, valódi családi és személyes történeteken át mutatja be a magyarországi holokauszt történetét.

25. Mi történik most Ukrajnában?_az aktuálpolitika iránt érdeklődőknek
Előadás és film Ukrajnáról, illetve az aktuális helyzetről.
A beszélgetést vezeti: Szlankó Bálint (újságíró, 444.hu)

26. Tényfeltáró újságírás (szexuális zaklatás témában), a média felelőssége _16 év feletti korosztály számára, a multikultúra fakultációra járóknak ajánlott
Törvénysértő tanár-diák kapcsolat. Kiszolgáltatottság, elhallgatás, a magánélet határai, a környezet felelőssége. Miért a média foglalkozik ezekkel a problémákkal?
Meghívott vendég: Magyari Péter (újságíró, 444.hu)

27. Medence csoport>>külső helyszíni program_környezetbarátoknak ajánlott
Betekintés a Medence csoport munkájába. Sok nagy cég alakult már garázsban, a Medence csoport egy elhagyott medencében frissen végzett designerek baráti csoportjának szövetségéből született. A csoport célja a design eszközeivel egy életmodell kialakítása és megosztása a környezet, a művészet és a közösség harmonikus egységének megvalósítására törekedve. Bemutatjuk a reklámmolinók útját műhelyünkig, és főleg azt, hogy mi történik vele, miután hozzánk került, hogyan lesz belőle táska vagy épp bútor.
A foglalkozás szervezője: Garai Mixi

28. Jam session_a multikultúra fakultáció programja
Kötetlen beszélgetés és improvizatív örömzene a Song-óra csoport öt zenészével. Beszélgetni fogunk a csoport működéséről, a jammelésről és bármiről, amiről szeretnétek. Hangszeresek hangszerrel jöjjenek!
Közreműködik: Sárdi Ádám (HaRibo)

29. „A törés a szavakban van”_16 év feletti korosztály számára>>külső helyszíni program
A Magyar Holokauszt Emlékév keretében megrendezett kiállítás célja kettős: nyomatékot adni a szembenézés megkerülhetetlenségének, ugyanakkor megmutatni, hogy az emberöltőnyi idő, amely ma elválaszt a Holokauszt traumájától, fogódzókat is kínál a feldolgozáshoz. Kiállítás és interaktív foglalkozás a Petőfi Irodalmi Múzeumban.

30. Hóra_zsidó tánc
Az izraeli néptáncban sok stílus egyszerre jelenik meg. Vannak jemeni, török, görög elemek a táncokban – csakúgy, mint ahogy a modern izraeli zene elemei is megtalálhatók a különböző számokban.
Szeretettel várunk mindenkit, aki szeret táncolni.
A táncházat vezeti: Féniász Vera (HaRibo), Vidák Panni (MannA)

31. Belvárosi tanoda
Mitől jó a párkapcsolat? Csoportos beszélgetés. Témák: Mik azok az emberi jogok? Jó párkapcsolat – rossz párkapcsolat. Párkapcsolat-barométer.
A foglalkozást vezetik: a Belvárosi Tanoda munkatársai

32. Balkáni cigánytáncok
Táncfoglalkozás a balkáni cigánytáncokból és egyéb körtáncokból összeállítva, azzal a céllal, hogy a diákok a zenéken, mozdulatokon keresztül örömteli élményeket szerezhessenek ezekből a kultúrákból.
A foglalkozást vezeti: Farkas Andrea

33. Eltűnő határok_filmvetítés
Esszéfilm öt fejezetben, amelynek rendezője személyes reflexiókkal kalauzolja a nézőt. Emberi találkozások során bontja ki a ciprusi menedékkeresők tapasztalatait. Egy iraki származású aktivistától 15 percen belül tagadják meg a menedéket, amelyre hónapokig várt; fundamentalisták róják az utcákat, hogy muszlim bevándorlókra támadjanak; aktivisták és tudósok szerveznek antifasiszta gyűlést, és csapnak össze a neonácikkal; 195 bevándorló a Földközi-tengerbe fullad.

3. A Város Mindenkié hajléktalan érdekvédelmi csoport
Az előadás első felében interaktív beszélgetés keretében meséli el több meghívott hajléktalan ember az élettörténetét, majd egy aktivista beszél a munkájáról. A második részben egy érzékenyítő szituációs társasjátékba vonunk be néhány diákot, amit a többiek pedig nézőként élvezhetnek.

7. Élet a börtön után_16 év feletti korosztály számára
Beszélgetés bűnelkövető fiatalokkal, akik már voltak totálisan zárt intézetben (börtön). A témák között szerepel a „megcsúszás”, a „bebukás” (börtönbe kerülés), a börtön világa, túlélési stratégiák, motivációk, jövőtervezés, újrakezdés, annak nehézségei, a büntetett előélet hátrányai, segítség lehetőségei és annak elfogadása, illetve a változások és azok kezelése, döntések és felelősség kérdésköre.
A beszélgetést vezetik: a Váltó-sáv Alapítvány képviselői (két szabadult fiatal és két segítő szakember)

14. Melegség és megismerés
Beszélgetés, vita a melegségről. Interaktív érzékenyítő gyakorlatok.
Közreműködik a Labrisz Leszbikus Egyesület és Szimpozion Egyesület

16. Szívdobbanás
A Szívdobbanás elnevezésű interaktív prevenciós foglalkozás célja, hogy megismerkedjenek a fiatalok a párkapcsolati erőszak figyelmeztető jeleivel, és azzal, hogy hogyan lehet egymást támogatni.
Közreműködnek: a NANE Egyesület képviselői

18. Történelmi traumák_10-13. évfolyam számára
Rendkívüli történelemóra. Kik azok a pirézek? Hogyan lesz az egyszerű kiközösítésből népirtás? Kicsit töri, kicsit szociológia, kicsit pszichológia, de elsősorban egy interaktív játék és beszélgetés lesz.
Közreműködnek a Közös Halmaz Alapítvány képviselői: Donner Andrea, Varga Sára

 

Fontos információk:

külső helyszínek:

A külsős programokra az I. sávban a helyszínen van a gyülekező 9-kor:

  • 2-es (Gettóséta)>> Deák tér, templom
  • 4-es (Auróra)>> Auróra u. 11.
  • 6-os (Mecsetlátogatás)>>Róbert Károly krt. 104.

II. sáv külsős programjaira a gyülekező az  A01-es teremben lesz (onnan indulnak közösen a kísérő tanárral).

  • 19-es (Uccu_séta)
  • 24-es (Holokauszt Emlékközpont)
  • 27-es (Medence csoport)

kellékek, ruházat:

  • 2-es (Gettóséta): bérlet vagy BKV jegy, ajánlott fényképezőgép, kényelmes cipő, esőkabát?
  • 6-os (Mecsetlátogatás): hosszú ujjú felső, hosszú nadrág vagy szoknya
  • 19-es (Uccu_séta): kényelmes cipő, esőkabát?
  • 21-es (Hastánc), 30-as (Hóra) és 32-es (Cigánytánc)  programokhoz kellék: kényelmes öltözet, a bokájukat jól tartó váltócipő, a lányoknak esetleg szoknya
  • 28-as (Jam session): hangszer

osztályidő

A 2. sáv után ne menjenek haza, mert rövid osztályidő lesz (12:45-13:15), ahol majd egy kérdőívet kell kitölteniük. Ebédelni 13:15-től lehet.

Tájékoztatjuk, hogy a megfelelő működés érdekében a honlap sütiket használ. A sütik útján végzett adatkezelésről bővebben itt tájékozódhat: Adatkezelési Szabályzat

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás