Poli


Tolerencia nap

2013. november 22-én (pénteken) lesz az idei tolerancia nap az iskolában. Kérünk mindenkit, hogy 9 órára érkezzen az iskolába, mert 9:15-kor már kezdődnek a programok.

A tolerancia nap programjának célja az előítéletes és a sztereotip gondolkodás mérséklése, a „másságok”, a hátrányos helyzetűek, a kisebbségek megismerése, a róluk való párbeszéd, illetve az elfogadottságuk növelése. Mindezt tartalmas beszélgetések, egy-egy társadalmi problémát több látószögből megvilágító foglalkozások, előadások keretében próbáljuk elérni.

tolerance_day

Program:

 

I. sáv 9:15-10:45

1.  „Etnikai sztereotípiák a közoktatásban” Ne Felejts! Tanoda

Sztereotípiákról általában és dióhéjban. „Cigányképek” a múltban és a mában. Mindennapi interakciók és viselkedésminták az iskolában és a tanodában. Hátrányos helyzet és eltérő esélyek.

A foglakozást vezeti: Binder Mátyás (kulturális antropológus, a Ne Felejts! Tanoda tanára)

 

2.  Centropa_Zsidó élettörténetek a 20. században_filmnézés és beszélgetés_(16 év feletti korosztály számára)

A Centropa Magyarország  egy dokumentációs hálózat részeként dolgozik, amely az Amerikai Egyesült Államokban és Ausztriában bejegyzett nonprofit szervezet. Célja a közép- és kelet-európai zsidó élet dokumentálása, valamint az, hogy az összegyűjtött dokumentumokat – virtuális úton – világszerte megismertesse zsidókkal és nem zsidókkal egyaránt.

A foglalkozást vezeti: Czingel Szilvia (Centropa Magyarország)

 

3.  A Város Mindenkié hajléktalan érdekvédelmi csoport

Az előadás első felében interaktív beszélgetés keretében meséli el több meghívott hajléktalan ember az élettörténetét, majd egy  aktivista beszél a munkájáról. A második részben egy érzékenyítő szituációs társasjátékba vonunk be néhány diákot, amit a többiek pedig nézőként élvezhetnek.

 

4.  Gyűlöletbeszéd_(16 év feletti korosztály számára)

Mit jelent a véleménynyilvánítás szabadsága? Beszélgetés, vita az emberi méltóságot semmibe vevő, szélsőséges hangvételű nyilvános beszédről. Korlátozhatja-e törvény a véleménynyilvánításunkat a közbeszédben, a médiában, az osztályteremben vagy akár otthon?

Előadó: György Péter (ELTE Művészetelméleti és Médiakutatási Intézetének igazgatója, a Média és Kommunikáció tanszék tanára)

 

5.  Terrorista arabok?_(16 év feletti korosztály számára)

Beszélgetés a „terrorista arabokról”: a foglalkozás első felében a hangsúly az arab kultúrákat sújtó sztereotípiákon lesz, majd a második részben ezeket közösen feldolgozzuk a résztvevőkkel.

A foglalkozást vezeti: Bisztrai Márton (kulturális antropológus, ELTE)

 

6.  Függőségek_túlzott sportolás és étkezési zavarok

A 21. századi testkultusz úgy tűnik, tovább szedi „áldozatait”: az étkezési zavarok mellett a túlzott sportolás is egyike azon jelenségeknek, amelyekkel az esztétikai előnyök megszerzése érdekében kínozzuk magunkat. Azt járjuk körbe, hogy mi áll ezen jelenségek mögött, mennyire jellemzőek ránk, magyarokra, és milyen mentális és fizikai következményei vannak a túlzott testgyakorlásnak, önfogyasztásnak.

Közreműködők: Márványkövi Ferenc (szociólógus), Menczel Zsuzsanna (pszichológus) és Kovács Eszter (pszichológus)

 

7.  Balkáni cigánytáncok

Táncfoglalkozás a balkáni cigánytáncokból és egyéb körtáncokból összeállítva, azzal a céllal, hogy a diákok a zenéken, mozdulatokon keresztül örömteli élményeket szerezhessenek ezekből a kultúrákból.

A táncházat vezeti: Farkas Andrea

 

8.  Élet a börtön után_(16 év feletti korosztály számára)

Beszélgetés bűnelkövető fiatalokkal, akik már voltak totálisan zárt intézetben (börtön). A témák között szerepel a „megcsúszás”, a „bebukás” (börtönbe kerülés), a börtön világa, túlélési stratégiák, motivációk, jövőtervezés, újrakezdés, annak nehézségei, a büntetett előélet hátrányai, segítség lehetőségei és annak elfogadása, illetve a változások és azok kezelése, döntések és felelősség kérdésköre.

A beszélgetést vezetik: a Váltó-sáv Alapítvány képviselői (2 szabadult fiatal és két segítő szakember)

 

9.  Állatvédelem_a multikultúra fakultáció foglalkozása_(elsősorban a 7-10. évfolyam számára)

Témánk az állatvédelem és az állatok jogai. Foglalkozásunkon játékosan, majd kicsit komolyabban is elmerülünk a témában. Gyertek, jó lesz! 🙂

A foglalkozást vezetik: Balázs Eszter , Dáva Liza, Vidák Anna (polis diákok)

 

10.  Történelmi traumák

Történelmi traumák, a balsors, a kuruc-labanc, a népi-urbánus és a jobboldali-balliberális ellentét tépi a magyart – van-e út a megbékéléshez? Ezzel a kérdéskörrel foglalkozik a Közös Halmaz Projekt, amely szervezet képviselői egy interaktív foglalkozást tartanak az érdeklődőknek.

A foglalkozást vezetik: Donner Andrea, Illés Gergely, Kiss Kata

 

11.  Filmvetítés_ (fogyatékkal élők helyzete; válogatás a Verzió filmfesztivál repertoárjából)

 

12.  Karmákhétköznapi hősök_fimvetítés és beszélgetés

Két történetet vetítünk „kisemberekről”, akik nagy dolgokat visznek véghez. A filmben szereplő hősök történetein keresztül különféle társadalmi jelenségeket és értékeket ismerhettek meg. Olyan embereket mutatunk be, akikről a többség semmit vagy csak nagyon keveset tud. Olyan embereket, akikre talán első ránézésre a legtöbben csak legyintenének, lebecsülnék vagy félnótásnak tartanák őket. Történeteink hősei gyakran idealistáknak, álmodozóknak és esetenként már érthetetlenül szolidárisnak tűnhetnek, ám valamennyiük közös jellemzője, hogy elszántan küzdenek azért, hogy az álmaikat valóra váltsák. Amiről álmodnak, az pedig egy jobb világ ….

A beszélgetést vezeti: Tóth Bálint (Északi Támpont Egyesület elnöke)

 

13.  Utazás a Tau Ceti III-ra_önismereti játék

A szexualitással kapcsolatos értékek, beállítódások és előítéletek tisztázása és szembeállítása kombinált feladatmegoldás során.

A foglalkozást vezeti: Tolnoi Róbert

 

14.  Lélek-Pont_(külső helyszíni program!)

Két hajléktalanellátással foglalkozó szakmai csoportunk munkájába nyerhetnek betekintést egy rövid előadás, illetve az azt követő beszélgetés keretében az érdeklődők. Ügyfeleink egy része a szabad ég alatt, közterületen tölti  éjjeleit és nappalait, más részük valamely hajléktalanellátó intézmény szállóján éjszakázik.  Az ő túlélési stratégiáikkal, illetve az őket támogató szociális munkások segítő eszközeivel, szemléletével ismerkedhetnek meg a program résztvevői.

A program vezetői: Dorkó Ildikó, Siroki István (Ferencvárosi Szociális és Gyermekjóléti Intézmények Igazgatósága, Családtámogató és Gyermekjóléti Központ, LÉLEK-Pont, Utcai Szociális Munkás Csoport)

 

15.  Melegség és megismerés

Beszélgetés, vita a melegségről. Interaktív érzékenyítő gyakorlatok.

Közreműködik: Bámli Zoltán, Kőrizs Beatrix, Tar Ferenc (Labrisz Leszbikus Egyesület és Szimpozion Egyesület)

 

16.  Filmvetítés_ (bevándorlók helyzete; válogatás a Verzió filmfesztivál repertoárjából)

 

 

II. sáv 11:00-12:30

17.  Romani Platni_ roma lakásétterem a Tűzoltó utcában (külső helyszín!)

Hagyományos cigánykenyér készítése és elfogyasztása közösen, közben beszélgetés a diszkriminációról.

A Romani Platni a Ferencvárosi Tanoda és a Közért Ifjúsági Iroda közös projektje, egy olyan kezdeményezés, amely a legegyszerűbb módon próbálja eloszlatni azokat a tévhiteket, amelyeket  a cigánysággal szemben tanúsít az emberek többsége.

 

18.  Uccu_ Roma Informális Oktatási Alapítvány

Az Uccu Alapítvány az informális oktatás eszközeire épülő, interaktív foglalkozásával igyekszik a diákok roma társadalommal kapcsolatos tudását bővíteni. A roma és nem roma fiatalok közötti személyes találkozás és kapcsolat erejével igyekszik csökkenteni az előítéleteket a cigánysággal szemben.

A foglalkozás szervezője: László Flóra

 

19.  A demokrácia határai

Beszélgetés arról, hogy mi a demokrácia a hétköznapokban és a közéletben, jó-e ez nekünk, mik a határai és az alternatívái.

A beszélgetést vezeti: Sik Domonkos (szociológus, filozófus)

 

20.  Hastánc

Táncoktatás. Rövid bemelegítés után mozdulatok, illetve egy mozdulatsor megtanítása. A hastáncon keresztül ismerkedés a keleti kultúrákkal.

Tánctanár: Sarkadi Eszter Mirka

 

21.  Magyar Helsinki Bizottság

A Magyar Helsinki Bizottság figyelemmel kíséri a nemzetközi emberi jogi dokumentumokban biztosított emberi jogok magyarországi érvényesülését, és a közvélemény tájékoztatása mellett jogi segítséget nyújt mindazoknak, akik a bizottság tevékenységi körébe tartozó jogsérelemmel fordulnak hozzá. A foglalkozás során érdekes jogi eseteket járunk körül.

A beszélgetést vezeti: Győző Gábor ( jogász)

 

22.  Látogatás Afrikába

Lángh Júlia író, újságíró. 1977-től Párizsban élt, majd a nyolcvanas évek közepétől a Szabad Európa Rádió munkatársa volt. A 90-es években kétszer is élt és dolgozott Afrikában: egy bozótfaluban óvodát alapított, illetve mozgássérülteket tanított rádiózásra. Ezekről a „kalandjairól” (amelyekről két könyvet is írt) fog mesélni a tolerancia napon.

Előadó: Lángh Júlia (író, újságíró)

 

23Holokauszt Emlékközpont_(16 év feletti korosztály számára)

A Holokauszt Emlékközpont állandó kiállítása az egyik legmodernebb és leginteraktívabb kiállítás, amelyet ma magyar múzeumokban látni lehet. Jelentős multimédia tartalommal, érintőképernyős számítógépek segítségével, eredeti dokumentumok és tárgyak bemutatásával, valódi családi és személyes történeteken át mutatja be a magyarországi holokauszt történetét.

Helyszín: Páva utca, indulás közösen a Poliból

 

24.  Menedék Egyesület

A hazánkban élő bevándorlók társadalmi integrációjával foglalkozó szervezet interaktív programja. Megismerkedés, szabályalkotás, a téma közös definiálása, érzékenyítő gyakorlat, közös megbeszélés.

A foglalkozást vezetik: a Menedék – Migránsokat Segítő Szervezet munkatársai

 

25.  Menekültsorsok

Beszélgetés Magyarországra érkezett fiatal menekültekkel.

Meghívottak: Hassan Jafari, Karimi Mustafa

 

26. Mózesház

 Lehet-e „harcolni” az antiszemitizmus ellen? Milyen tapasztalataink vannak egymásról, és ezeket hogyan tudjuk megismerni? Beszélgetés és moderált vita.

A foglalkozást vezeti: Bernáth László (Dor Hadas Egyesület)

 

27. Társadalomkritika_beszélgetés TGM-mel (16 év feletti korosztály számára)

Hogyan és mit lehet értelmesen tenni egy elfogadható jövőért? Társadalomkriktika építő jelleggel. Politikai tabuk. Beszélgetés és vita.

Meghívott előadó: Tamás Gáspár Miklós (filozófus)

 

28. Képek, cigányok, cigányképek_kiállítás a Néprajzi Múzeumban_ (külső helyszín!)

A bemutatott fotókon több mint 100 év változó cigányképe látható, amely a jelenből indul ki, és a közelmúlton keresztül jut el a „távoli” 19. század végére. Jóllehet a kiállításon bemutatott minden kép tárgya a „cigány” – vagyis minden képen szerepel valamilyen formában -, azok nem csupán a fényképezett ember életébe, hanem a kép készítőjének megközelítési módjába, és magának a társadalomnak a működésébe is bepillantást engednek.

 

29. Filmvetítés_(társadalmi különbségek; válogatás a Verzió filmfesztivál repertoárjából)

 

30. Bikemaffia

A Budapest Bike Maffiát egy maroknyi tehetséges és tettvággyal teli bringás fiatal kezdte el azért, hogy a környezetünkben létező szociális problémákkal a társadalmat szembesítsék, és azért, hogy a problémákat aktívan megoldják. Ők nem egyszerűen karitatív kerékpárosok. Dolgozó, küzdő emberek, akiknek a segítségnyújtás elhivatottság, a bringázás pedig szerelem.

 

31. ZsiFi_filmvetítés

Válogatás az idei budapesti zsidó filmfesztivál repertoárjából.

 

8.  Élet a börtön után_(16 év feletti korosztály számára)

Beszélgetés bűnelkövető fiatalokkal, akik már voltak totálisan zárt intézetben (börtön). A témák között szerepel a „megcsúszás”, a „bebukás” (börtönbe kerülés), a börtön világa, túlélési stratégiák, motivációk, jövőtervezés, újrakezdés, annak nehézségei, a büntetett előélet hátrányai, segítség lehetőségei és annak elfogadása, illetve a változások és azok kezelése, döntések és felelősség kérdésköre.

A beszélgetést vezetik: a Váltó-sáv Alapítvány képviselői (2 szabadult fiatal és két segítő szakember)

 

10.  Történelmi traumák

Történelmi traumák, a balsors, a kuruc-labanc, a népi-urbánus és a jobboldali-balliberális ellentét tépi a magyart – van-e út a megbékéléshez? Ezzel a kérdéskörrel foglalkozik a Közös Halmaz Projekt, amely szervezet képviselői egy interaktív foglalkozást tartanak az érdeklődőknek.

A foglalkozást vezetik: Donner Andrea, Illés Gergely, Kiss Kata

 

14.  Lélek-Pont_(külső helyszíni program!)

Két hajléktalanellátással foglalkozó szakmai csoportunk munkájába nyerhetnek betekintést egy rövid előadás, illetve az azt követő beszélgetés keretében az érdeklődők. Ügyfeleink egy része a szabad ég alatt, közterületen tölti  éjjeleit és nappalait, más részük valamely hajléktalanellátó intézmény szállóján éjszakázik.  Az ő túlélési stratégiáikkal, illetve az őket támogató szociális munkások segítő eszközeivel, szemléletével ismerkedhetnek meg a program résztvevői.

A program vezetői: Dorkó Ildikó, Siroki István (Ferencvárosi Szociális és Gyermekjóléti Intézmények Igazgatósága, Családtámogató és Gyermekjóléti Központ, LÉLEK-Pont, Utcai Szociális Munkás Csoport)

 

15.  Melegség és megismerés

Beszélgetés, vita a melegségről. Interaktív érzékenyítő gyakorlatok.

Közreműködik: Bámli Zoltán, Kőrizs Beatrix, Tar Ferenc (Labrisz Leszbikus Egyesület és Szimpozion Egyesület)

 

További információ a szervezőktől:

Surányi Anna (sanna[kukac]poli.hu)

Melles Éva (meva[kukac]poli.hu)

 

III. Osztályidő: 12:45-13:15


IV. Ebéd: 13:15-től

 

2 hozzászólás

Ágota
2013. november 11. 16:06

Lehet esetleg tudni a programokról..??

Melles Éva
2013. november 11. 20:16

Kedves Ágota!
A részletes program csütörtöktől lesz elérhető.

Oldalunk használatához cookie-k szükségesek. Az Uniós törvények értelmében kérem, engedélyezze a cookie-k használatát, vagy zárja be az oldalt. További információk

Az Uniós törvények értelmében fel kell hívnunk a figyelmét arra, hogy ez a weboldal cookie-kat használ. A cookie-kat letilthatja a böngészője beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszi meg, illetve ha az "Engedélyezem" feliratú gombra kattint, azzal elfogadja a cookie-k használatát.

Bezár