Poli




A márciusi Irodalmi háziverseny megoldásai

Márciusi megfejtések

I. Világirodalmi kérdések (9 pont)

  1. A moralitás az a középkori drámai műfaj, ami az erényeket, bűnöket megszemélyesítő allegorikus alakok tanító célzatú dialógusa.
  2. Mirákulumnak nevezik azt a középkori vallásos színjátékformát, amely a szentek életét, csodáit, szenvedéseit, vértanúhalálát mutatja be.
  3. A commedia dell’arte az az olasz eredetű, komédiaforma, aminek nincs előre megírt szövegkönyve, csak vázlata, és amiben a történetet a szereplők jelleme határozza meg.
  4. Az aranyszamár címen vált ismertté Apuleius regénye, amely egy Lucius nevű fiatalember szamárrá változásáról szól?
  5. Schiller Ármány és szerelem című drámája Ferdinánd és Lujza tragikus szerelméről szól.
  6. Szophoklésznek hét tragédiája maradt fenn teljes egészében.
  7. Phaedrus, a fölszabadított rabszolga a Kr.e. I. század első felében tette közzé verses állatmeséit.
  8. Salamonnak hívták a bölcs ítéleteiről híres bibliai királyt.
  9. Május 35. címmel írt ifjúsági regényt Erich Kästner.

II. A zenés mesejátékok szerzői (9 pont)

  1. Csajkovszkij–Hoffmann: Diótörő 
  2. Dés László–Geszti Péter, Kipling: A dzsungel könyve
  3. Humperding, Engelbert–Grimm, J. és W.: Jancsi és Juliska
  4. Presser Gábor–Sztevanovity Dusán, Horváth Péter: A padlás
  5. Presser Gábor–Varró Dániel: Túl a Maszat-hegyen
  6. Prokofjev, Szergej: Péter és a farkas
  7. Ránki György–Andersen: Pomádé király új ruhája
  8. Prokofjev, Szergej–Perrault, Charles: Hamupipőke
  9. Saint-Saëns, Camille: Az állatok farsangja

III. Miből mi lett (13 pont)

  1. A bálna hányadékából ámbra
  2. A nőstény bíbortetű szárított testéből vörös élelmiszerfesték
  3. Tehénvizeletből „indiai sárga” festék
  4. Higanyból tükörfoncsor
  5. A cibetmacska székletéből Kopi Luwak kávé
  6. Tetvek és bolhák váladékából mézharmat
  7. Csontlisztből, csontvelőből gumicukor
  8. Kőolajból műszálas ruha
  9. Légylárvából Casu marzu sajt
  10. Kukoricapenészből „Huitlacoche” (mexikói ételkülönlegesség)
  11. A hernyó mirigyváladékából selyem
  12. Kacsaembrióból vietnámi főtt Balut
  13. Hangyalárvából mexikói Taco

IV. Kulináris  csemegék “otthona (13 pont)

  1. Nyárson sült juhpénisz – Kína
  2. Vérben sült sertésbelsőségek – Magyarország
  3. Rántott tehéntőgy – Németország
  4. Fókabőrben elásott, hónapokig a föld alatt rohasztott madártetemek – Grönland
  5. Sült tarantulapók – Kambodzsa
  6. Sült tengerimalac – Peru
  7. Óriáshangya tojása – Mexikó
  8. Tonhalszem – Japán
  9. Zselés jávorszarvas-orr – Kanada
  10. Büdösbogár – Afrika
  11. Vérpalacsinta – Svédország
  12. Kókusztejben főtt denevér – Indonézia
  13. Erjesztett cápa – Izland

Megfejtők:
Aschenbrenner Lili (pacman), Iván Tamás (pacman),
Lakatos András (MárkA), Nagy Olivér (MáGia)

Szép munka volt!

Tájékoztatjuk, hogy a megfelelő működés érdekében a honlap sütiket használ. A sütik útján végzett adatkezelésről bővebben itt tájékozódhat: Adatkezelési Szabályzat

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás