Poli
Mercator vizsga

A vizsga leírása:

A vizsgázó feladata, hogy elsajátított ismereteit bemutassa bizottságnak. A vizsga két részből áll. 

Egy, a vizsga előtt önállóan elkészített prezentáció bemutatása. A diákok egyénileg választanak témát, melyet a szaktanárral egyeztetnek a felkészülési időszakban. (Prezi, ppt, Tour Builder, stb.)

A felkészülés menete:

 • önálló témaválasztás, de egyeztetni kell a szaktanárral
 • egy konzultáció (legkésőbb vizsga előtt két héttel meg kell történnie)
 • prezentáció elkészítése (3 nappal a vizsga előtt el kell küldeni a prezentációt a szaktanárnak)

A vizsga második része a következő módon zajlik:

A vizsgázó húz egy természetföldrajzi, és egy társadalomföldrajzi tételt, (melyet a vizsga előtti időszakban megadunk), melyet önállóan kell kifejtenie, a Földrajzi Atlasz segítségével.

Egy felelet kb. 20 perc.

Természetföldrajzi tételsor

 1. A papirusztérképektől a mobil applikációig

Melyek a domborzatábrázolás módjai? Hogyan segíti a térkép a terepen való tájékozódást? Mely térinformatikai rendszereket használjuk a mindennapi életben?

 1. A Föld kincsei

Melyek a legfontosabb ásványok, illetve kőzetek, amelyeket az ember felhasznál? Melyek az ehető ásványok? Térj ki a keletkezésükre is!

 1. A szükséges energia

Mely fosszilis energiahordozók biztosítják Földünk energiaszükségletét? Bányászatuk mely térségekhez kötődik, milyen környezeti károkat okoznak?

 1. Mozgó táblák

A földrengések gyakorisága és előfordulása a Föld különböző pontjain más és más. Vannak kifejezetten földrengésveszélyes zónák. Magyarázd el a jelenség földrajzi hátterét!

 1. Vulkán show

Két ma is működő vulkán példáján mutasd be a vulkanizmust! Milyen hatása van a vulkánosságnak az emberi társadalmakra, a gazdasági életre?

 1. Geotermikus energia

Hogyan hasznosítható a Föld belső hője? Magyarország nagyon gazdag hévizekben. De hasonló a helyzet Izlandon vagy Japánban is. Mi ennek az oka? Milyen földrajzi jelenség áll e tény hátterében?

 1. Időzavarban

Ha repülőgéppel utazunk, eléggé meg tud minket zavarni az időeltolódásból fakadó fáradtság, bioritmus-zavar (angolul time lag vagy jet lag). Minél távolabbra utazunk annál inkább zavaró ez a jelenség. Miért van ez mégis így? Vagy van egy jól kitalált alapokon álló rendszer, ami alapján logikusan magyarázható a probléma? Mi történik akkor, ha Csendes-óceán felett repülünk a Dátumválasztó felett? Miért van szükség erre a vonalra?

 1. Zuhanórepülésben

Felix Baumgartner 2012. október 14-én 39 045 méterről ugrott ki egy hőlégballonból. 1342,8 km/h sebességgel zuhant a Föld felé a hangsebesség 1,24-szeresét elérve. Milyen légköri tartományokat érintett az esés közben? Milyen tartományokat találhatunk felette? Mikor elkezdett esni, teljes csend vette körbe, később aztán egyre inkább elkezdett süvíteni a füle mellett a levegő. Miért? Hogyan függ mindez össze a légkör szerkezetével? Hogyan hatnak az egyes szférák a földi életre?

 1. A napsugarak nyomában

Magyarországon a legjobb bortermő vidékek a dél felé néző hegyoldalakon alakultak ki (pl. Tokaj-Hegyalján vagy Eger környékén, stb.) Miért nem a Zemplén vagy a Bükk északi lejtőin kezdtek bele őseink a szőlőtermesztésbe? Válaszodban térj ki a jelenség részletes magyarázatára, különös tekintettel a napsugárzás hatásaira!

 1. Szelek szárnyán

Ha repülőgéppel nagy távolságra utazunk, gyakran előfordul, hogy az odaút rövidebb, mint a visszaút (vagy fordítva). A légitársaságok ugyanis belekalkulálják a tartósan fújó szelek pozitív vagy negatív hatását a menetidőbe. Melyek azok a szélrendszerek, amelyekkel számolniuk kell? Milyen különbségek vannak nagy magasságokban és a földfelszín közelében? Hogyan befolyásolja a szélmozgást a Föld forgása?

 1. Légköri akciócentrumok

Ha a meteorológiai híradásokat nézzük vagy hallgatjuk, a leggyakrabban egy kitüntetett égtáj felől érkeznek az időjárásunkat befolyásoló események, frontok. Természetesen vannak kivételek is.  Melyik ez a kitüntetett irány? Miért onnan jönnek leggyakrabban a változások? Mely akciócentrumok befolyásolják még Magyarország éghajlatát? Hogyan?

 1. Légörvények nyomában

2013. júniusában Közép-Európában az esőzések hatására hatalmas árvizek alakultak ki. Mely légköri képződmények okozták ezeket az esőzéseket? Hogyan jelölik ezeket a meteorológiai térképeken? Hogyan befolyásolják mindennapi életünket a ciklonok, anticiklonok által hozott frontok, időjárási jelenségek?

 1. Mozog a tenger

A Watt-tenger Európa egyik legkülönlegesebb tengere. Egy nap folyamán kétszer át lehet gyalogolni a szemközt húzódó Fríz-szigetekre. Mi ennek az oka? Milyen földrajzi jelenség húzódik meg a háttérben? Milyen mozgásai vannak még a tengernek? Mi az, amire a tartósan fújó szelek vannak leginkább hatással? És mi az, ami jelentős mértékben alakítja az adott partvonalat? Hogyan lehet hasznosítani a tenger mozgásait az energiaiparban?

 1. Mérsékelten változatos

Egy angol képeslapon azon viccelődnek, hogy a nyár és a tél között nincs nagy különbség: mindig esik az eső. Még ha egy picit túloz is ez a kép, van igazság alapja. Ha ugyanazon szélességi körön egyre beljebb hatolunk a kontinens belseje felé az óceán felől, azt tapasztaljuk, hogy a mérsékelt övezeten belül egyre inkább változik az éghajlat. Mi áll ennek hátterében? Hogyan változnak a csapadék és a hőmérsékleti viszonyok az óceántól távolodva? Mi a helyzet a mérsékelt övezet szélein? Az átmeneti területeken a trópusok, illetve a hideg övezet irányába?

 1. Búvópatakok mentén

Bizonyos kőzetek egészen különlegesen viselkednek, járatok, barlangok is képződnek bennük. Néha olyan csodálatosak, hogy a turizmus is ráépül. Így van ez Budapesten vagy az Aggteleki-karszt területén, de sok más helyén is a világnak. Hogyan alakulnak ki ezek a barlangok? Milyen felszíni és felszín alatti formák jelennek meg az ilyen területeken? Hogyan próbálja meg kihasználni az ember a különleges adottságokat?

 1. Van aki forrón szereti…

A Föld egy bizonyos területén fordulhat elő az, hogy a napsugarak 90 fokos szögben érik a vízszintes földfelszínt. (Pl. Magyarországon ez nem lehetséges.) Ez a zóna kijelöli a Föld legmelegebb területeit, amit persze befolyásol a domborzat is és a tengerektől való távolság. Az így létrejövő éghajlati övezet a passzátszélrendszer hatása alatt áll, és jellegzetes forró éghajlati területek alakulnak ki. Melyek ezek az övek? Hol helyezkednek el? Mi az amiben hasonlítanak és miben térnek el egymástól? Melyik az az itt található éghajlat, amit jelentősen befolyásolnak az óceán felől fújó és az óceán felé fújó szelek?

Társadalomföldrajzi tételsor

 1. A népek olvasztótégelye.

Amerika lakóinak többsége bevándorló. Először legtöbben Európából érkeztek és a keleti partvidéket népesítették be. Később egyre inkább eljutottak a vadnyugatra, majd a nyugati partvidékre is. Közben egyre többen érkeztek a világ minden tájáról. Hasonlítsd össze a keleti és a nyugati part gazdaságát! Milyen hasonlóságok és különbségek figyelhetők meg? Milyen eltérések adódnak abból, hogy a nyugati part később népesítették be a bevándorlók? (Iparosítás típusai, válságok, vonzerő, szektorok aránya).

 1. Az USA árnyékában?

Latin-Amerika legnagyobb országa két világesemény megrendezője is lehet, rövid időn belül. Melyek azok a természeti, társadalmi tényezők, amelyek ide emelték az országot? Mely országoknak sikerült még a térségből bekapcsolódni a világgazdaság rendszerébe? Milyen problémák jelennek meg a kontinens országaiban?

 1.    Fuji és Sinkanszen

A Sony, a Honda, a Toyota, a Canon és a Nikon, csak néhány az ismert japán márkák közül. A világ élvonalába tartozó csúcstechnika mellett a japánokra jellemző a hagyományok megtartása és tisztelete is. Hogyan sikerült ezt a kettősséget mind a mai napig megtartani? Mikor és hogyan vitték végbe a gazdasági csodának is tekinthető fejlődést?

 1. Fejlődés Japán holdudvarában

Dél-Koreában fejlesztették ki először az MP3-lejátszókat, az internet felhasználók aránya már 70 % körüli. A Samsung még hosszú évekig uralhatja a távközlési szektort. Taivan és Hongkong az „egy ország két rendszer” elvét alkalmazzák.Szingapúr a világ legforgalmasabb kikötője és a legjobb közbiztonságú országa. A Kis Tigrisek nagy hangsúlyt fordítottak az oktatásra, a K+F-re, az innovációra, így a világgazdaság egyik legintenzívebben fejlődő gazdaságaivá váltak. De minek köszönhető ez? Hogy csinálták? Mi a titkuk?  

 1. A világgazdaság „sárkánya” – Kína

Mi okozza ezt a nem kívánt állapotot? Miközben a tengerparton gazdag metropoliszok sorakoznak, az átlagos kínai falvakban elképesztő a nyomor. Milyen problémát okoz ez a kettősség a távol-keleti óriás gazdaságában? Hogyan oldható meg ez a kettősség?

 1. Kasztrendszer és szoftverfejlesztés

Ha a nemzetközi távmunkáról esik szó, elkerülhetetlenül India kerül szóba, ahol évek óta programozók, szoftverfejlesztők ezrei dolgoznak távmunkában, többnyire Amerikában és Nagy-Britanniában működő cégek megbízásából, úgy, hogy eközben nem hagyják el hazájukat, sok esetben otthonukat sem. Vajon mi lehet India titka?

A kétezer éve megszilárdult kasztrendszer merev tabui még ma is jelen vannak, a rendszer nehezen bontható le. Milyen nehézséget okoz ez a hinduknál és hogyan valósítják meg a gazdasági fejlődést?

 1. Európa „Kék Banánja” – az EU magterületei

Mi indokolja az elnevezést? Mely régiók tartoznak ide? Melyek a közös jellemzőik? Miben különböznek egymástól? Miért játszanak meghatározó szerepet?

 1. Irány Németország!

Ma a migránsok első számú célországa. Mi indokolja az erős vonzerejét? Melyek azok a társadalmi, gazdasági problémák, mellyel a német társadalom küzd az újraegyesítés óta?  Van-e saját ötleted a megoldásra?

 1.    Élet Európa napfényövezetében

A Cinto Túraklub felkér, hogy tervezz meg egy utazást Európa déli vidékére. Az ajánlat tartalma térjen ki a legnépszerűbb helyekre, legyen a kínálatban tengerpart, sziget, öböl és legalább egy különleges gasztronómiai élmény. Mely területeket mutatnád meg a turistáknak? Milyen tényezők befolyásolják a választásod?

 1. Szélerőmű és gleccservíz

A “Voss” nevű gleccservíz Dél-Norvégiából származik és az egyik legtisztább víz a világon. Alacsony nátrium tartalmú és szinte teljesen mentes az ásványi anyagoktól, amely utánozhatatlan ízét biztosítja. Mára ikonikus termékké vált és jelentős sikereket ért el a világban. De Norvégiát nem csak ez teszi híressé. Mi még? Mi alapozta meg gazdaságát és gazdagságát? Hogyan hasznosítja természeti erőforrásait Észak-Európa? Vannak-e gazdaságának olyan vonásai, amelyek hasonlatosak a többi  skandináv állammal?

 1. Afrika: A világ peremén?

A Dakar-rali egy évente megrendezett, sivatagi tereprali verseny, amelyet 1979-ben rendezték meg először, Párizs és Dakar között. A verseny célállomása viszont 2009-től átkerült Dél-Amerikába. Szerinted miért kényszerült a versenyszervező erre a változtatásra?

Mely okok miatt szorult Afrika a világgazdaság perifériájára? Milyen kitörési lehetőségekkel rendelkeznek a kontinens szegény országai?

 1.  É-D vagy K-Ny: az átmenetek országa

Audi, Mercedes, Suzuki, General Electric, Lego stb. Miért jelentek meg ezek a cégek hazánkban? Mely városokban hozták létre telephelyeiket? Milyen társadalmi, gazdasági változások következtek be Magyarországon a rendszerváltás óta? Melyek a gazdaság húzóágazatai? Hogyan lehet fenntartani a fejlődést?

 1.  Kis helyek nagy jelentőséggel – adóparadicsomok

Véleményed szerint miért sérülékeny a szűk körű specializáció? Miért jelentenek egyesek számára csábító vonzerőt ezek az országok? Mások miért küzdenek ellenük?

 1.  A legfiatalabb kontinens – Ausztrália titkai

Ausztrália toleráns, befogadó ország. Társadalmát a legkülönbözőbb háttérrel rendelkező emberek alakították. A kontinens lakossága az elmúlt ötven évben megduplázódott, ennek oka viszont már nem a természetes szaporulat. Mely gazdasági folyamatok állnak a háttérben? Milyen problémát és milyen megoldást vet ez föl?

 1. Új országok a szétesett szovjet hatalom romjain: Oroszország és Ukrajna

A térségben már hosszabb ideje eszetlen és értelmetlen harc folyik a kérdéses területekért. Pedig ezek a népek egykor közös országban éltek. Mi okozta a mai helyzetet? Milyen tényezők gátolják a gyors és mindenki számára elfogadható megoldást? Mi történik az országok gazdaságában eközben?

 1. Etnikai, vallási konfliktusok színtere

Délnyugat-Ázsiában egymást érik a háborús konfliktusok. Mégis a Közel-Kelet országai jelenleg is meghatározó szerepet játszanak a világgazdaságban. Emellett az ENSZ Turisztikai Világszervezete (UN World Tourism Organisation) a Közel-Keleti turizmus fejlődését az évtized siker sztorijának titulálta. Honnan származik a tőke ezekhez a fejlesztésekhez? Miért alakulnak ki állandó háborús összecsapások?

 

A kisérettségi vizsga értékelése:

A teljesítményt a bizottság összegzi, s ennek alapján jeggyel és szövegesen is értékeli a vizsgázó tudását, képességeit.

A prezentáció értékelési szempontjai:

 • szakmai pontosság: a fogalmak biztos használata, az összefüggések feltárása , a
 • szakmai nyelv használata
 • informatikai ismeretek: diagram készítése (Excelben), és beillesztenie a prezentációba
 • kivitelezés: esztétikus megjelenés, a prezentáció formai és szakmai követelményeinek megfelelés (egy dián ne legyen túl sok szöveg, képi elemek elrendezése, stb.)
 • előadásmód: önállóság, eredetiség, kreativitás
 • hétköznapokhoz való kapcsolódás, (aktuális hírekhez pl.)

 

A szóbeli tételek értékelési szempontjai:

 • a feladat megértése, lényegkiemelés
 • a szaknyelv használata
 • tájékozódás térben és időben
 • logikus felépítés, megszerkesztettség

 

A vizsga eredményének beszámítása a tanév végi értékelésbe:

A vizsga érdemjegye 2 témazáró dolgozattal megegyező jegyként szerepel a tanév során szerzett osztályzatok között.

 

 A felsorolt listát a tananyag ütemezésének függvényében a szaktanárok természetesen csoportjukkal egyeztetve módosíthatják.

Tájékoztatjuk, hogy a megfelelő működés érdekében a honlap sütiket használ. A sütik útján végzett adatkezelésről bővebben itt tájékozódhat: Adatkezelési Szabályzat

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás