Poli
Lejárt! -  Egészségnapi programok

Egészségnapi programok

AZ EGÉSZSÉG NAPJA  – 2019. április 17. (szerda)

Az egészség tudatos megőrzése komplex feladat. Az egészség nem pusztán a betegség hiánya, hanem a testi, lelki, szociális jóllét állapota (WHO 1948 alkotmány).
Az egészség hosszú távú megőrzéséhez egészségtudatos magatartás kialakítására van szükség. Az Egészség Napja célja, hogy ösztönözze a résztvevőket a helyes táplálkozásra, a mozgásra, a lelki egészségvédelem fontosságára.

Mindezt tartalmas beszélgetések, a fizikai, az érzelmi, a személyiséggel kapcsolatos és a spirituális egészséget, valamint az egészséges környezetünk fontosságát több látószögből megvilágító foglalkozások, előadások keretében próbáljuk elérni.

A programok 11:15-14:00 között az Iskolatanács szervezésében, elsősorban a szülők és a szervezők által meghívott előadók közreműködésével zajlanak.

Kérjük, hogy csak akkor válassz programot, ha itt leszel az iskolában április 17-én!

Program:

 • 7:30 – 8:00  „Ki korán kel, almát lel.” Almaosztás a ReZsó osztály közreműködésével
 • 9:00 – 13:00  Lé-Bár a szülők szervezésében a Diákkonyhában, szünetekben
  Kérjük, lehetőleg hozd a saját poharad, kulacsodat! Óvjuk környezetünket!
 • 11:15-12:15 – I. sáv
 • 12:15 – 13:00  Szülői büfé az A02-ben, Étkezők viadala, Ebédszünet
 • 13:00-14:00 – II. sáv
 • 14:00  A II. sáv végén rövid Értékelés (telefonról)

További információ:

 • Kováts Lívia (livia[kukac]poli.hu)
 • Fancsaliné Nagy Marianna (fanama[kukac]poli.hu)

 

I sáv 11:15 – 12:15

1. Ismerkedj meg a fejlődés orientált szemlélettel! – Az intelligencia nem minden!

A Hősök Tere Kezdeményezés workshopja: “Ugye megmondtam!” – “Ehhez nekem úgy sincs tehetségem!” – “Semmi különös, csak véletlenül sikerült.” – Ismerősek a mondatok? Tényleg azt hiszed, hogy az egyik ember csak ehhez ért, a másik meg csak máshoz? Ha mégis más a véleményed, csak még nem tudod, hogy hogyan változtass a rögzült elképzeléseiden, gyere el a Hősök Tere Kezdeményezés előadására, hogy egy workshop keretében aktívan átélhesd a fejlődés orientált szemlélet hatékonyságát.
A foglalkozást vezeti: Zwickl Annamária (Helló Hősök) ( http://hosoktere.org/,  https://www.youtube.com/user/hosoktereprojekt )

 1. Siker, kudarc és testi-lelki egészség

Siker… Kudarc… Ritkán gondolkodunk el azon, hogy ez a két szó pontosan mit is takar. Mit könyvelünk el sikerként és mit kudarcként? Mit érzünk, amikor sikeresek vagyunk valamiben, és mit, ha kudarcot vallunk? Vajon létezik hasznos, eredményes, tanulságos kudarc? És káros, lélekromboló siker? Ha téged is gondolkodóba ejtenek a fenti kérdések, csatlakozz kötetlen vitakörünkhöz!
A foglalkozást vezeti: Benda Márti pszichológus (Poli)

 1. Hogyan légy nyertes a ringben és az életben?

Az MMA harcművészetek egyvelege, ami ötvözi az ökölvívást, thai boxot, birkózást, brazil jiu-jitsut és még megannyi stílust. Akik nem értenek a küzdősportokhoz, azt kérdezik, hogy miért jó, hogy emberek ütik, rúgják és fojtogatják egymást? Nem csak jól verekedni tanítja meg az embereket, hanem nagyon erőssé teszi őket mentálisan is. Magabiztosságot ad, alázatot és tiszteletet tanít, ráadásul minden nap legyőzöd saját magadat. Az ember célja, hogy minden nap fejlődjön és tanuljon valami újat. Kiegyensúlyozottá tesz, és az edzések alatt le is tud vezetni az ember rengeteg feszültséget. Egy jó harcos jó ember is, mert ennél egyenesebb sport nincsen.  Az első órában főleg beszélgetés lesz, mesélek arról, hogy az életért való küzdelem hogyan vezetett ide, a másodikban bemutatót tartunk két harcossal, amihez lehet csatlakozni. 🙂

A foglalkozást vezeti: Kemecsei Bálint (Militans MMA) ( https://www.facebook.com/MilitansMMA/ )

 1. Beszélni a szexről

Dr. Csermely Gyula szóba áll a fiatalokkal, és válaszokat ad nekik ott, ahol a legtöbb kérdésük van. Hisz abban, hogy azok a fiatalok, akik jó szexuális nevelést kapnak, később kezdenek szexelni, tájékozottak és így tudatosak, nagyobb örömük van benne és nagyobb biztonságban is vannak.

A foglalkozást vezeti: Dr. Csermely Gyula szülész-nőgyógyász  ( https://www.youtube.com/watch?v=8MTZTO0hYIk&feature=youtu.be )

 1. “Kérsz teát?” Beszélgetés és teamandala készítés a beleegyezésről

Megbeszéljük, hogy milyen feltételek kellenek hozzá, hogy biztonságban érezzük magunkat. Hogy hányféleképpen lehet beleegyezni valamibe vagy elutasítani valamit és beszélünk a szexről. De mivel arról nehéz, ezért a teázásról beszélünk, de a szexről lesz szó. Aztán teanövényekből csinálunk mandalát, amit haza lehet vinni, hogy emlékezzetek rá, hogy mit jelent a kérdés: “kérsz teát?”

A foglalkozást vezeti: Görbicz Adria ( http://nane.hu/kerszteat/ )

 1. Hogyan mondjak nemet úgy, hogy könnyen elfogadják a felnőttek?

Interaktív előadás és workshop a nemet mondás lehetőségeiről. Win-win helyzetek, ahol a felek úgy érzik, hogy mindenki érdeke érvényesül. Konfliktusmegoldó technika. Kifejezetten a kamaszok élethelyzeteit vesszük figyelembe. Bővebb információ: https://magyarnarancs.hu/tudomany/hogyan_mondjam_el_neked_-_eroszakmentes_kommunikacio-65617

A foglalkozást vezeti: Szabó Gabriella

 1. Érzelmileg lezárt férfiak, boldogtalan nők

A tavaszi, új kapcsolódási indítások nagy kérdései: Mi a lelki kapcsolódásunk 3 lehetséges módja? Mi a két alapvető érzelmi kapcsolódási lehetőség számunkra? Miért volt szükség évezredeken keresztül a férfilélek „megedzésére”? Képes-e szerelemmel kapcsolódni egy férfi, ha érzelmeit nem tudja, vagy nem akarja felvállalni? Miért lehet „veszedelmes” egy nő a férfi számára? Miért bonyolult a női lélek a férfi számára? Miért lehetnek az apáknak irreálisan magas elvárásaik lányaikkal szemben? Milyen hosszú távú következménye lehet annak, ha érzelmi részünk letiltásra kerül? (udvarlás, család, gyereknevelés)

A foglalkozást vezeti: Radius Tamás ( http://belsomegelesekrendszere.com/ )

8. Flowban a világban

VILÁGJÁRÁS / kíváncsiság, utazás, életérzés, ötlettől a teljességig, más országok-emberek-szokások-hétköznapok, kreatív gondolkodás /. Találd ki Önmagad!
A foglalkozást vezeti: Balog Tibor (Flow Studio)

 1. Utazás a világok zenéiben

A zene áramlásával belső világunkba és a különböző kultúrák világába helyezkedünk bele.  A tánc játékossága, könnyedsége, ritmusa örörmforrásként hat a testre – lélekre. Kötött és improvizatív mozgások váltakozása repít a feloldódásba. Ily módon utazzuk be a nagyvilágot.

A foglalkozást vezeti: Ragoncza Anna ( https://maona.hu/ )

 1. Vegetárius főzőcske indiai stílusban

Vegetárius főzőcske indiai stílusban: Pakórát, csatnit és rózsavizes limonádét készítünk közösen a gyerekekkel a diákkonyhában. Elbeszélgetünk arról, hogy miėrt vegetárius és miért indiai.

A foglalkozást vezeti: Kun Ágnes  ( www.joga.hu )

 1. Nia, az öröm tánca

A Nia, ez a holisztikus fitneszirányzat az Egyesült Államokból származik, megalkotói Debbie és Carlos Rosas, akik egy olyan mozgásvilágot hoztak létre, mely harmonikusan ötvözi a keleti harcművészetekből átvett taj-csi-, taekwondo-, aikidoelemeket, a jógapozíciókat a Nyugat táncművészetének stílusaival (modern tánc, Duncan dance, jazztánc, funky), illetve a terápiás módszerek közül az Alexander-technikával és a Feldenkrais-módszerrel.

A foglalkozást vezeti: Brezina Kinga   ( http://brezinakinga.hu/ )

 1. Odisszi indiai tánc tanítás – 2000 éves tánc tradíció (nem csak lányoknak)

Az Odisszi India Orissza államának tánca. Eredetileg templomi tánc volt, ma színpadi formában él tovább. Alapja a legősibb tánckönyvünk, a Nátjasásztra.

A foglalkozást vezeti: Túri Virág Réka ( https://www.facebook.com/odrahungary )

 1. Jóga a testi-lelki egészségért! 1.

Jóga az egészségért! Fókuszban a belső erő felébresztése, a Jóga a mindennapi életben rendszer gyakorlása által. Ászana, relaxáció, meditáció

A foglalkozást vezeti: Kun Zsuzsanna ( www.joga.hu )

 1. Mandalák világa

Mandalák világa. Mi a mandala, mi a célja egy mandala készítésnek. Mi a XXI. században hogyan tudjuk hasznosítani a mindennapi életünkben ezt az ősi “valamit”?

A foglalkozást vezeti: Bodonyi Éva

 1. A kiegyensúlyozott táplálkozás

A kiegyensúlyozott táplálkozás alapjai – táplálkozási tévhitek.

A foglalkozást vezeti: Bodon Judit (https://www.facebook.com/bodonjuditdietetikus/ )

 1. Kendo harcművészeti bemutató

Kendo harcművészeti bemutató, avagy a japán vívás. Kipróbálási lehetőséggel.

A foglalkozást vezeti: Lukács Ferenc ( http://kendo.hu/kendo/  )

 1. Városi Kertészkedés

Közmű – Közös Műhely szervezésében alkotó foglalkozást tartunk 2×60 percben. Virágládát készítünk, és ebbe ültetünk, ezalatt beszélünk a gyerekeknek a városi kertészkedésről és a fenntartható mezőgazdaságról, a lokális és idénytermények választásának fontosságáról. Hozunk cargo bicikliket is, amit kipróbálhattok, és aminek apropóján a városi fenntartható közlekedésről és szállításról beszélgetünk.

A foglalkozást vezeti: Holanszki Réka  ( http://cargonomia.hu/ )

 1. Udvarszépítés

Itt a tavasz, irány az udvar! Mire van szüksége a növényeknek? Most megtudhatod!
Sőt, tehetsz is értük! A gyakorlat alatt gyomlálunk, gereblyézünk, ültetünk, locsolunk és komposztálunk: újrahasznosítjuk a délelőtti zöldség- és gyümölcshulladékot. Gyere “játszós ruhában”, mert könnyen lehet, hogy Te is földes leszel a végén! 🙂

A foglalkozást vezeti: Szántó Anita, Szabó Tünde ( http://komposztalok.hu/ )

 1. Étkezők Viadala – Séfeket keresünk

Az osztályod számára kijelölt kontinens ételeiből kell összeállítani egy menüt, amelyben szilárd halmazállapotú, kostolásra előkészített falatkákat prezentáltok a zsűrinek. A menünek tartalmaznia kell egy főételt és egy desszertet, esetleg egy alkoholmentes italt. Az ételkészítés ELŐZETES FELADAT, a finomításra és terítésre az I. sávban lehetőséget kaptok. Beszéljetek össze az azonos kontinensen élő Poli-népekkel. A Kontinensek szerinti Étkezők Viadalára ki kell választanotok legalább egy bátor fiút és egy lányt a megtiszteltetésre, hogy az osztályukat képviseljék az Első Étkezők Viadalán! Észak-Amerika: CH / DI / ST; Dél-Amerika: MS / MK / MQ; Európa: KÁ / FX / RZ; Ázsia: AN / AL / AY; Afrika: PC / RH; Ausztrália és Óceánia: NP / BM

Ha séfnek jelentkezel, mindkét sávban jelöld programként, vagy lehet párod, akivel váltjátok egymást. A TÁLALÁS 12 órakor legyen kész a zsűrizés miatt. 12:15-től kezdődik a kóstolás.

 1. Lé-Bár – Kuktát keresünk

Erre a programra azok jelentkezését várjuk, akik örömmel segítenek a Lé-Bár üzemeltetésében smoothie, zöldséglé, turmix készítmények alapanyagainak előkészítésével, zöldségpucolással, darabolással, adagolással.

Lé-Bár már az első óra után is üzemel a szülők jóvoltából, a szorgos diákkezekre korábban is számítunk.  

 

II. sáv 13:00 – 14:00

 1. Ismerkedj meg a fejlődés orientált szemlélettel! – Az intelligencia nem minden!

A Hősök Tere Kezdeményezés workshopja: “Ugye megmondtam!” – “Ehhez nekem úgy sincs tehetségem!” – “Semmi különös, csak véletlenül sikerült.” – Ismerősek a mondatok? Tényleg azt hiszed, hogy az egyik ember csak ehhez ért, a másik meg csak máshoz? Ha mégis más a véleményed, csak még nem tudod, hogy hogyan változtass a rögzült elképzeléseiden, gyere el a Hősök Tere Kezdeményezés előadására, hogy egy workshop keretében aktívan átélhesd a fejlődés orientált szemlélet hatékonyságát.
A foglalkozást vezeti: Zwickl Annamária (Helló Hősök) ( http://hosoktere.org/,  https://www.youtube.com/user/hosoktereprojekt )

 1. Siker, kudarc és testi-lelki egészség

Siker… Kudarc… Ritkán gondolkodunk el azon, hogy ez a két szó pontosan mit is takar. Mit könyvelünk el sikerként és mit kudarcként? Mit érzünk, amikor sikeresek vagyunk valamiben, és mit, ha kudarcot vallunk? Vajon létezik hasznos, eredményes, tanulságos kudarc? És káros, lélekromboló siker? Ha téged is gondolkodóba ejtenek a fenti kérdések, csatlakozz kötetlen vitakörünkhöz!
A foglalkozást vezeti: Benda Márti pszichológus (Poli)

 1. Hogyan légy nyertes a ringben és az életben?

Az MMA harcművészetek egyvelege, ami ötvözi az ökölvívást, thai boxot, birkózást, brazil jiu-jitsut és még megannyi stílust. Akik nem értenek a küzdősportokhoz, azt kérdezik, hogy miért jó, hogy emberek ütik, rúgják és fojtogatják egymást? Nem csak jól verekedni tanítja meg az embereket, hanem nagyon erőssé teszi őket mentálisan is. Magabiztosságot ad, alázatot és tiszteletet tanít, ráadásul minden nap legyőzöd saját magadat. Az ember célja, hogy minden nap fejlődjön és tanuljon valami újat. Kiegyensúlyozottá tesz, és az edzések alatt le is tud vezetni az ember rengeteg feszültséget. Egy jó harcos jó ember is, mert ennél egyenesebb sport nincsen.  Az első órában főleg beszélgetés lesz, mesélek arról, hogy az életért való küzdelem hogyan vezetett ide, a másodikban bemutatót tartunk két harcossal, amihez lehet csatlakozni. 🙂

A foglalkozást vezeti: Kemecsei Bálint (Militans MMA) ( https://www.facebook.com/MilitansMMA/ )

 1. Női egészség, fogamzásgátlás

Fogamzásgátlas a 21. században, hormon tartalmút vagy hormonmenteset válasszunk? Bővebb információ: www.femiramis.hu , www.diamondlily.hu, www.rezgyongy.hu

A foglalkozást vezeti: Dr. Virágh Gabriella

 1. “Kérsz teát?” Beszélgetés és teamandala készítés a beleegyezésről

Megbeszéljük, hogy milyen feltételek kellenek hozzá, hogy biztonságban érezzük magunkat. Hogy hányféleképpen lehet beleegyezni valamibe vagy elutasítani valamit és beszélünk a szexről. De mivel arról nehéz, ezért a teázásról beszélünk, de a szexről lesz szó. Aztán teanövényekből csinálunk mandalát, amit haza lehet vinni, hogy emlékezzetek rá, hogy mit jelent a kérdés: “kérsz teát?”

A foglalkozást vezeti: Görbicz Adria ( http://nane.hu/kerszteat/ )

 1. Tányér mustra

Az egészség és a táplálkozás kapcsolata. Táplálkozási trendek, étkezési divathullámok. Interaktív beszélgetés formájában megbeszéljük, hogy valójában mit is eszünk? Szó lesz arról, hogyan, mit vásároljunk, mit nézzünk meg egy címkén, mikor milyen alapanyagot részesítsük előnyben? Vajon mi jó nekem?

A foglalkozást vezeti: Farkas Andrea egészségtanár (kiskertpiac/slow gasztro market/Gyerek Sziget)

 1. Érzelmileg lezárt férfiak, boldogtalan nők

A tavaszi, új kapcsolódási indítások nagy kérdései: Mi a lelki kapcsolódásunk 3 lehetséges módja? Mi a két alapvető érzelmi kapcsolódási lehetőség számunkra? Miért volt szükség évezredeken keresztül a férfilélek „megedzésére”? Képes-e szerelemmel kapcsolódni egy férfi, ha érzelmeit nem tudja, vagy nem akarja felvállalni? Miért lehet „veszedelmes” egy nő a férfi számára? Miért bonyolult a női lélek a férfi számára? Miért lehetnek az apáknak irreálisan magas elvárásaik lányaikkal szemben? Milyen hosszú távú következménye lehet annak, ha érzelmi részünk letiltásra kerül? (udvarlás, család, gyereknevelés)

A foglalkozást vezeti: Radius Tamás  ( http://belsomegelesekrendszere.com/ )

 1. Illatok varázsában

Terápiás tisztaságú esszenciális olajok bemutatója a fiatalok szemszögéből. Hogyan tudnak segíteni a tanulásban, sportban, személyiségfejlődésben.

A foglalkozást vezeti: Végh Orsolya ( https://www.mydoterra.com/mydream/#/ )

 1. Székely vicces népmesék

Székely népmesemondás a gyerekeket bevonva, dramatizálva.

A foglalkozást vezeti: Babos Eszter https://www.facebook.com/babosiroeloadomuvesz/  

 1. Vegetárius főzőcske indiai stílusban

Vegetárius főzőcske indiai stílusban: Pakórát, csatnit és rózsavizes limonádét készítünk közösen a gyerekekkel a diákkonyhában. Elbeszélgetünk arról, hogy miėrt vegetárius és miért indiai.

A foglalkozást vezeti: Kun Ágnes ( www.joga.hu )

 1. Nia, az öröm tánca

A Nia, ez a holisztikus fitneszirányzat az Egyesült Államokból származik, megalkotói Debbie és Carlos Rosas, akik egy olyan mozgásvilágot hoztak létre, mely harmonikusan ötvözi a keleti harcművészetekből átvett taj-csi-, taekwondo-, aikidoelemeket, a jógapozíciókat a Nyugat táncművészetének stílusaival (modern tánc, Duncan dance, jazztánc, funky), illetve a terápiás módszerek közül az Alexander-technikával és a Feldenkrais-módszerrel.

A foglalkozást vezeti: Brezina Kinga  ( http://brezinakinga.hu/ )

 1. Odisszi indiai tánc tanítás – 2000 éves tánc tradíció (nem csak lányoknak)

Az Odisszi India Orissza államának tánca. Eredetileg templomi tánc volt, ma színpadi formában él tovább. Alapja a legősibb tánckönyvünk, a Nátjasásztra.

A foglalkozást vezeti: Túri Virág Réka ( https://www.facebook.com/odrahungary )

 1. Csakrák a jóga tudományában

Jóga elmélet és gyakorlat. Középpontban a csakrák működése és uralása a Jóga a mindennapi életben technikáinak gyakorlása által. Ászana, pranajama, jóga nidra, meditáció.

A foglalkozást vezeti: Kovács Károly (www.joga.hu )

 1. Interaktív vetélkedő az egészségről a Kerekerdő Parkban

3-4 fős csapatok jelentkezését várjuk. Csapatonként egy mobiltelefon vagy tablet, és megbízható internetkapcsolat szükséges.

A foglalkozást vezeti: Kováts Lívia és az Anonym osztály

 1. Városi Kertészkedés

Közmű – Közös Műhely szervezésében alkotó foglalkozást tartunk 2×60 percben. Virágládát készítünk, és ebbe ültetünk, ezalatt beszélünk a gyerekeknek a városi kertészkedésről és a fenntartható mezőgazdaságról, a lokális és idénytermények választásának fontosságáról. Hozunk cargo bicikliket is, amit kipróbálhattok és aminek apropóján a városi fenntartható közlekedésről és szállításról beszélgetünk.

A foglalkozást vezeti: Holanszki Réka  ( http://cargonomia.hu/ )

 1. Udvarszépítés

Itt a tavasz, irány az udvar! Mire van szüksége a növényeknek? Most megtudhatod!
Sőt, tehetsz is értük! A gyakorlat alatt gyomlálunk, gereblyézünk, ültetünk, locsolunk és komposztálunk: újrahasznosítjuk a délelőtti zöldség- és gyümölcshulladékot. Gyere “játszós ruhában”, mert könnyen lehet, hogy Te is földes leszel a végén! 🙂

A foglalkozást vezeti: Szántó Anita, Szabó Tünde (  ( http://komposztalok.hu/ )

 1. Étkezők Viadala – Séfeket keresünk

Az osztályod számára kijelölt kontinens ételeiből kell összeállítani egy menüt, amelyben szilárd halmazállapotú, kostolásra előkészített falatkákat prezentáltok a zsűrinek. A menünek tartalmaznia kell egy főételt és egy desszertet, esetleg egy alkoholmentes italt. Az ételkészítés előzetes feladat, a finomításra és terítésre az I. sávban lehetőséget kaptok. Beszéljetek össze az azonos kontinensen élő Poli-népekkel. A Kontinensek szerinti Étkezők Viadalára ki kell választanotok legalább egy bátor fiút és egy lányt a megtiszteltetésre, hogy az osztályukat képviseljék az Első Étkezők Viadalán! Észak-Amerika: CH / DI / ST; Dél-Amerika: MS / MK / MQ; Európa: KÁ / FX / RZ; Ázsia: AN / AL / AY; Afrika: PC / RH; Ausztrália és Óceánia: NP / BM

Ha séfnek jelentkezel, mindkét sávban jelöld programként, vagy lehet párod, akivel váltjátok egymást. A TÁLALÁS 12 órakor legyen kész a zsűrizés miatt. 12:15-től kezdődik a kóstolás.

+1  Nyílt nap az iskolaorvosi rendelőben 11:00 – 13:45-ig

Dr. Berend Kati néni iskolaorvos és Stummer Tímea védőnő 11 órától 13.45-ös utolsó időponttal negyedóránként várják a gyerekeket a rendelőben egyénileg, vagy maximum hármas csoportokban. Témák: egészséges étrend,  személyi higiéné, bőrápolás, oltásokról, szűrésekről (emlőszűrés, méhnyakrákszűrés, hereszűrés), mikor menjünk nőgyógyászhoz?

 

 

Tájékoztatjuk, hogy a megfelelő működés érdekében a honlap sütiket használ. A sütik útján végzett adatkezelésről bővebben itt tájékozódhat: Adatkezelési Szabályzat

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás